Ramai yg keliru tentang cara yang betul mengunakan MA untuk melihat trend dan mengangap trend terbentuk bila dua MA cross antara satu dengan lain.

Moving average adalah merupakan purata pergerakan price untuk satu tempoh waktu. Jika didalam satu survey adakah anda fikir data yang diambil dari 3 orang lebih tepat dari data yang diambil dari 100 orang ??

Begitu juga moving average adakah anda fikir purata pergerakan 3 hari lebih tepat dari purata pergerakan 100 hari?? sudah tentu purata 100 hari lebih tepat. Kesimpulan pertama jika mengunakan moving average hendaklah dengan purata hari yang banyak sebaik baiknya 25 hari/period keatas.

Cara yang betul melihat moving average bukan melalui Cross sebab apa yang anda nampak ketika price melangkau moving average , bukan lah sebenarnya ia melangkau MA tetapi , ia sebenarnya sedang melangkau paras double digit "0".

Berikut adalah cara yang betul melihat moving average:
1. buka 2 window time frame yang sama contohnya H4 utk misalnya E/U
2. Sekarang buka 25 period SMa untuk satu window dan satu window lagi buka 100 period SMA
3. Sekarang lihat adakah ia SELARI (PASTIKAN) , jika YA , maka trend telah terbentuk.
4. Jika tidak bermakna market sedang consolidate(bagus untuk range trading/bagi trend trader elakkan).

Selalunya jika kedua dua window menunjukan MA selari maka price sedang membentuk elliot wave (level 1: momentum trader, level 2: follower, lvl3: institutional trader). Price selalunya akan bergerak 300 - 500 pips selepas itu.